Programul atelierelor care se desfasoara zilnic la Centrul Sollievo :

Scopul principal al acestor ateliere si activitati este sa " ii invatam pe copii sa aprecieze si sa fie recunoscatori pentru ce au, sa imparta fara sa astepte nimic in schimb, sa ii invatam ca e asa de simplu si usor sa schimbi in bine viata sau doar si ziua cuiva, sa ii invatam despre cum pot intinde o mana de ajutor si celor mai putin fericiti decat sunt ei. Si poate ca impreuna vom creste o generatie care va fi mai empatica, blanda si dornica sa ajute."

Atelierele sunt prezentate dupa cum urmeaza si sunt sustinute de persoane cu experienta si abilitate in fiecare dintre domeniile respective, activitatile desfasurandu-se zilnic la Centrul Sollievo, in strada Anatole France, nr 39, astfel :

 

1. Atelier de informatica " Mestesug WWW " :

“Meșteșug WWW” își propune să fie un atelier practic, creativ și incluziv, destinat copiilor între 9 și 16 ani, care îi încurajează să-și exploreze ideile, să învețe abilități tehnice practice și să-și mărească încrederea în sine. Pentru a încuraja copii să își însușească cunoștințele în ritmul fiecăruia atelierul este compus din două părți; un curs de bază care își propune familiarizarea
cursanților cu principiile de funcționare a calculatoarelor și internetului, noțiuni de logică și matematică, accentul fiind pus pe exerciții practice de utilizarea browserului, editare de text, lucrul colaborativ online (Google Drive, grupuri de discuții), modalități de concretizare și exprimare a ideilor în mediul virtual (animații, prezentări, schițe). Odată însușite noțiunile de bază, cursanții vor “promova” la cursul avansat care își propune să îi ghideze în a-și dezvolta
propriul website sau o mini-aplicație mobilă.

Traineri: Isabela si Cristi sunt doi IT-iști pasionați care își propun să scoată la iveală partea interesantă a programării într-un mediu destins, interactiv, folosindu-se de jocuri și prezentări scurte.

Frecventa : saptamanal, in fiecare zi de luni, de la ora 18.00 !

 

2. Atelier de pictura clasica  " Bucuria Culorii " :

„Bucuria Culorii” se doreste a fi un atelier profesional de pictura pentru copii de nivel incepator. Vom deschide noi orizonturi de creatie si cultura pentru copii, intr-un mod profesional dar in acelasi timp relaxat, in baza unei experiente de succes. Mirela Ungureanu, un pictor clujean de succes, cadrul didactic asociat universitar, isi va impartasi din experienta profesionala cu copiii si ii va ajuta sa depaseasca limitele.

In cadrul acestui atelier de pictura, categoria de varsta 7-15 ani, “viitorii artisti” vor invata tehnicile de pictura, teoria culorilor si contrastele de culoare. Suplimentar, copii vor invata cum sa picteze obiectele, natura si tot ce ii inconjoara. Totodata vor explora lumea texturilor, a culorii, amestecurilor cromatice si a desenului, vor asimila notiunile de baza despre figura umana, obiectele tridimensionale si cromatica perspectivei.

Cursul dezvolta creativitatea, imaginatia si incurajeaza copilul sa se exprime liber, folosind suporturi si tehnici dintre cele mai variate (hartie, carton panzat, hartie colorata, tempera/guase, pastel, acuarela, acrilic).

Trainer:  Prof. Mirela Ungureanu

Frecventa : bilunar, marti, de la ora 17.00 !

 

3. Atelier de muzica " Darul Muzicii" :

Un program de grup conceput ca o introducere distractivă în lumea muzicii. Învățarea muzicii devreme în viață poate face o diferență semnificativă în dezvoltarea abilităților sociale, cognitive și de comunicare.

Prin cântece vocale, jocuri/mișcări ș instrumenete musicale de percuție, participantii sunt introduși în fundamentele muzicii,ritmului într-un mediu de grup susținut și distractiv. Ei învață o gamă largă de cântece, rime, acțiuni și jocuri de mișcare, elementele de bază ale citirii notației muzicale în grupurile de vârstă mai înaintată, precum și obținerea unei introduceri în mediul de grup de școlarizare. Aceste clase reprezintă o fundație excelentă pentru a învăța 
Folosind calitățile emoționale și structurale ale muzicii, copiii pot beneficia de o comunicare îmbunătățită, de dezvoltare personală, de învățare, de conștiință de sine și de interacțiune.

Atelierul “Darul Muzicii” este impartit pe trei zone de dezvoltare muzicala :

a. Activitati muzicale de grup - unde participanti învață cum sa-si foloseasca vocea si cum să cante la instrumente muzicale într-un ansamblu. Aceste activitati îmbunătățesc, răbdarea, deoarece copiii trebuie să-și aștepte rândul să se joace în mod individual. Intr-un cadru de grup, copiii ar fi expuși la diferite tipuri de muzică și instrumente care le-ar permite să fie mai flexibile și mai versatile în jocul lor. Redarea muzicii în lecții de grup încurajează, de asemenea, concurența pozitivă. Copiii pot învăța și se pot încuraja reciproc pentru a-și îmbunătăți abilitățile muzicale.

b. Lectii de pian- Invatarea pianului stimulează creierul. În timp ce înveți și cânți melodii, zonele stimulate ale creierului devin mai mari și, prin urmare, sunt mai active. Zonele care sunt responsabile de stocarea informațiilor audio, în special, sunt mai dezvoltate gandirea logico matematica este stimulata iar rabdarea, increderea si dezvoltarea socio-emotionala ajuta la interpretul in activitatile zilnice.

c. Creatie de instrumente muzicale: cream si cantam
-O activitate distractivă, educativă pentru copii, care combină muzica și durabilitatea mediului, cu multe beneficii de învățare. -unul dintre beneficiile interesante este dezvoltarea emoțiilor și a empatiei.
Creste si dezvolta stima de sine
Îmbunătățește abilitățile de ascultare
Îmbunătățește și promovează creativitatea și auto-exprimarea
Dezvoltarea motoarelor de ritmica și coordonare
Creste inteligenta emotionala si memoria

Grupe de varsta : grupa 7-10 ani
grupa 10-15 ani

Trainer : Prof. Eli Anamaria Claudia, profesor de pian si educatie muzicala de peste 18 ani, cu experience in domeniul educatiei de la gradinita pana la liceu. 
Pe parcursul carierei a interprins o serie de ateliere de terapie prin muzica pentru adulti si adolescenti precum si activitati de constructie comunitara prin care toti elevii indiferent de religie, cultura si pozitie sociala sa aiba acces la muzica “in alt fel”.

Frecventa: bilunar, marti, de la  ora 17.00 !

 

4. Atelier  de "Cateheza pentru copii"  :

Inca de la o vârstă frageda, copilul descoperă lumea, învaţă să înveţe şi face primii paşi în credinţă. Capacitatea de memorare este mare, în timp ce starea de concentrare nu durează prea mult. Învaţă mai mult prin jocuri, experienţe directe şi activităţi.
Un start bun poate fi foarte important pentru viaţa lui de credinţă.

Obiective. Pe lângă obiectivele generale, participarea la cateheză trebuie să îl ajute pe copil:

-să afle mai multe despre Dumnezeu care ne-a creat şi ai cărui fii adoptivi suntem;
-să îl descopere pe Isus Cristos ca Învăţător şi ca prieten al lor, pentru a avea o relaţie personală cu El;
-să cunoască figurile mai importante din Biblie, şi unele figuri de sfinţi;
-să înveţe să se roage, cunoscând rugăciunile mai importante;
-să deprindă gesturi creştine de bază: semnul crucii, îngenuncherea, unirea mâinilor în rugăciune…;
-să dobândească noţiuni de morală de bază;
-să îşi însuşească un respect pentru cele sfinte (altar, tabernacol, Scriptură, icoane…)

La această vârstă accentul trebuie să cadă mult pe jocuri şi activităţi. Predarea (şi dialogul), în „porţii” scurte, trebuie să folosească un limbaj pe nivelul copiilor, urmărindu-se cu atenţie nivelul lor de concentrare. Mijloace ce vor fi aplicate: exerciţiile, conversatia, jocurile, memorarea, vizionările, activitatile practice, concursurile, etc.

Va sustine cateheza Sr. Elisabeta Sangeorzan, OSMB.

Frecventa: saptamanal, in fiecare zi de miercuri, de la ora 17.00 !

Acest atelier este destinat copiilor cu varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani .

 

5. Atelier de lucru manual si abilitati practice  "Pictăm și ne distrăm" :

Cunoscând importanța deosebită a culorii în mediul ambiant şi în viaţă, ne-am oprit asupra picturii ca element de limbaj plastic, pentru a-l aprofunda. Aşa s-a născut seria de activități "Pictăm și ne distrăm", activitate în care, pe lângă dezvoltarea simţului estetic, vom încerca să stimulăm expresivitatea și creativitatea copiilor si abilitatile lor practice, într-un mod distractiv.

Impreună vom realiza lucrări de pictură pe diverse teme și prin diferite tehnici(ștampilare cu diferite obiecte, pictură cu firul de ață, fuzionare, etc.). Ne-am propus teme ca:
1. Obținerea culorilor și a nuanțelor- ”Ce culoare obținem dacă amestecăm...?”
2. Ștampilare cu buretele- ”Umbrele colorate”
3. Ștampilare cu frunze- ”Covor de frunze”
4. Pictură- ”Vaza cu crizanteme”
5. Suflarea petelor de culoare cu paiul- ”Pânză colorată”
6. Pictură peste ceară- ”Fulgi de zăpadă”
7. Pictură- ”Globuri colorate”
8. Fuzionare- ”Fularul”
9. Pictură cu firul de ață- ”Surprize colorate”
10. Sprițuirea- ”Cer înstelat”
11. Desene în relief cu sare- ”Forme și culori”
12. Pictură cu bețișorul- ”Flori de primăvară”
13. Tehnica plierii- ”Flori surori”
14. Pictură pe piatră- ”Fluturi și mămăruțe”
15. Pictură cu bile din sticlă- ”Tablou de vară”

Traineri : Carmen Ciarnota si Carmen Albu, două voluntare pasionate de artă și copii: o educatoare și o asistentă medicală. :)

Frecventa: saptamanal, in fiecare zi de joi, de la ora 17 !

 

6. Atelier terapeutic pentru adulti  "Si adultii au nevoie de atentie " :

Acest atelier este special gandit pentru adolescenti si adulti, ne vom intalnii intr-un cadru placut si vom crea o atmosfera in care toti suntem ascultati, acceptati si respectati exact asa cum suntem !

Obiective propuse :

- deblocarea blocajelor care ne impiedica sa ne atingem obiectivele;
- regasirea si trairea puterii interioare;
- sprijin si suport pentru depasirea cu succes a crizelor si situatiilor de transformare;
- influentarea dezvoltarii personale, autocunoastere, cresterea increderii in sine si a valorilor personale .

Pentru a imbina utilul cu placutul obiectivele si temele atelierului vor fi variate si adaptate nevoilor participantiilor, iar in timpul intalniriilor ne vom bucura si de muzica, dans, desen si chiar povesti sub forma de spectacole !

Cand si cum ne vom intalni ? – in fiecare saptamana vom petrece 2 ore impreuna sau daca va fi nevoie vom avea parte si de sedinte individuale .

Terapeutul este Ioana Palacean.

Frecventa: saptamanal, in fiecare zi de joi, de la ora 17.00 !

 

7. Atelier terapeutic pentru copii  "Terapie prin joc" :

Ce se intampla la acest atelier ?
La acest atelier ne vom juca, iar prin joaca vom descoperii si traii:
- diferite stari si emotii
- vom invata cum sa ii acceptam si respectam pe ceilalti
- importanta comunicarii, cum sa ne exprimam dorintele si nevoile
- cresterea increderii in sine
- descoperirea si trairea puterii interioare ( animale ale puterii)
- deblocarea blocajelor emotionale
- stabilirea de noi relatii de prietenie
- deprinderea unui stil de viata sanatos pe toate cele 3 planuri ( fizic, psihic si spiritual )

Cum vom face asta ?
Prin multa miscare si jocuri in aer liber atunci cand vremea ne permite, prin muzica si dans, prin desen, iar taramul povestilor va avea un loc special in activitatiile noastre, cea ce invatam si descoperim vom transpune sub forma de spectacole !

Cine poate participa ?
Vom lucra in grupuri de copii, impartiti pe nivele de varsta , iar intalnirile vor fi saptamanale !

Terapeutul este Ioana Palacean.

Frecventa: saptamanal, in fiecare zi de vineri, de la ora 14.00 !

 

8. "Atelier" de rugaciune : "Ne rugam impreuna" !

Grup de rugaciune comunitara, pus sub patronajul Sf. Ioan Paul al II-lea, care se adreseaza adultilor, unde ne vom ruga saptamanal pentru toti donatorii si binecatorii asociatiei, pentru toti voluntarii nostri, pentru cei saraci si necajiti, pentru cei bolnavi si suferinti, cat si pentru toti cei care s-au incredintat rugaciunilor noastre cu diverse intentii, dar si pentru toti cei adormiti in Domnul .

Coordonator de grup: Lucian Pirvu

Frecventa : saptamanal, in fiecare seara de vineri, de la ora 19 !

 

9. Atelier de lectura  "Magia Povestilor" :

Povestile sunt deschizatoare de porti ale imaginatiei, spre lumi fascinante, colorate, menite sa ne umple sufletul si mintea cu emotii, vise si dorinte ca apoi ele sa isi lase amprenta asupra noastra ca un curcubeu frumos colorat dupa o zi ploioasa si furtunoasa.
Povestile spuse prin viu grai raman frumos conturate in sufletele noastre si ale copiilor, ele cladesc amintiri, clipe magice si ajung sa fie baza propriilor vise.

Trainer: Povesti spuse cu suflet de Cristina Persa, o tanara mamica, pasionata de carti si lumea povestilor. :)

Frecventa: bilunar, sambata, de la ora 14.00 !

Acest atelier se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 10 ani.

 

10. Atelier de igiena dentara :  "Dinti sanatosi, copii fericiti ! "

Sanatatea dintilor ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Obiceiurile sanatoase incep din copilarie. Asa ca, haideti sa invatam impreuna, prin joc si voie buna, cateva reguli simple, prin care sa mentinem sanatatea dintilor !

Dr. Adina Sas, medic specialist stomatologie generala.

Frecventa:  din 3 in 3 luni !

 

Centrul Sollievo, este deschis in zilele de sambata si duminica pentru toti cei care doriti sa organizati o ziua de nastere, o aniversare sau o petrecere privata pentru copii, in limita a maxim 30 de persoane ( copii + adulti) contra unei donatii modice, care sa ne ajute la sustinerea cheltuielor acestei case !

Pentru inscrieri,  mai multe detalii sau informatii, ne puteti contacta la nr. de tel. 0745.014.518 !